De ce fotografie ?

Fotografia si metafora - simtirea prin obiectiv.

Creativitatea si simtirea artistului.

Fotografiile importante nu sunt create de camere scumpe, asa cum marile picturi nu sunt realizate de pensule scumpe, romanele bune cu stilouri speciale, marile sculpturi cu o dalta de argint.Instrumentele din fotografie vin sa completeze imaginatia artistului. Arta este creata de artisti. Arta produce un raspuns emotional la un anumit subiect. Aceasta inseamna ca, inainte de a declansa camera foto, trebuie sa ne intrebam: "ce emotie ne trezeste un anumit cadru sau subiect ?"

Fotografia artistica nu este despre ceea ce vedem intr-o fotografie, este despre ce simtim cand ne uitam la acea fotografie. Nu este despre un inventar descriptiv, contabil, al elementelor din cadru, ci despre aspectele metaforice, hiperbolice, simbolice, estetice ale fotografiei. O fotografie artistica declanseaza o reactie emotionala mai mult decat una analitica sau tehnica.

Metafora si imaginatia. 

In fotografie, metafora este realizata utilizind elemente vizuale care sunt prezente si utilizate ca atare in fotografie, sau modificate pentru a exprima metafore care se ridica deasupra elementelor contabilizate in imagine. De exemplu, daca intr-o fotografie sunt redati doi copaci, unul mai mic si mai tanar, si altul mai mare, deci mai batran aceasta imagine poate servi pentru a arata contrastul dintre tinerete si batranete. In aceasta imagine copacii au un scop metaforic, scop ce se extinde dincolo de prezenta lor fizica. Similar, un lac in care apa este redata intunecat, poate simboliza misterul, in timp ce redarea reflexiei cerului albastru in apa lacului poate semnifica nemarginit sau introspectie. Posibilitatile sunt infinite si limitate doar de imaginatia artistului.

Sa revenim deci, la simtire si creativitate prin fotografie.

Citeşte mai mult

Fotografia scrie cu lumina

Timpul construieste povestea 

Noi oferim Libraria de carti !

 

 

 

 

Imaginea de ansamblu

Viata de fotograf. Intre simtire si material ?!?

Ai parte de o viaţă boemă, îţi planifici timpul cum vrei şi câştigi mulţi bani. În plus, participi la concursuri de artă fotografică, pregatesti expoziţii şi devii celebru. Sună bine, nu-i aşa ?!

Sună bine, dar nu este deloc atât de simplu. Ca să ajungi fotograf profesionist trebuie în primul rând să ai talent si simtire. În al doilea rând, trebuie să investeşti în aparate, obiective şi accesorii. În al treilea rând, pentru a scoate bani din fotografie, trebuie să te dedici, sa corectezi, sa inveti si sa schimbi constant. 

Sa nu ai sabloane mentale ce devin paradigme si te obstructioneaza in viziune. Îţi dai seama pur şi simplu prin realizările tale cat si unde sa ajustezi. Experimentezi şi expui.Îţi dai seama că eşti făcut pentru aşa ceva prin simplul fapt că simţi fotografia ca o parte din tine.

Arta fotografica este despre simtire, culori, talent si libertate de exprimare.